Resmi Google Webmaster Bloğu
Google Arama Motoru hakkında resmi duyurular, Search Console ile ilgili tüm detaylar ve web sitesi sahiplerine öneriler.
Kullanıcılarınız için faydalı başlık ve açıklamalar oluşturma
6 Eylül 2017 Çarşamba
İnsanlar bir kitabı satın almadan önce, onu okuyarak geçirecekleri birkaç saatin nasıl olacağını görebilmek adına kitapla ilgili kısa bilgiler edinmeyi tercih ederler. Kitabı sevip sevmeyecekleriyle ilgili bir fikir edinmek için kitabın özetine, önsözüne ve hatta giriş bölümüne göz atarlar.
Arama sonucu snippet'leri de (site başlık ve açıklamaları) büyük ölçüde aynıdır; kullanıcıların, snippet'in ait olduğu sayfayı okumak için harcayacakları zamana değip değmeyeceğine karar vermelerine yardımcı olur.
Başlık ve açıklama alanlarını gösteren örnek bir arama sonucu
Bir arama sonucu snippet'i ne kadar açıklayıcı ve alakalı olursa, kullanıcıların arama sonucunu tıklama ve ulaştıkları sayfadan memnun kalma olasılığı da o kadar artar. Geçmişte, snippet'ler 3 kaynaktan geliyordu:
Sayfanın içeriği
Meta açıklamaları
DMOZ kayıtları
Sayfanın içeriği, arama sonucu snippet'lerini oluşturabilmemiz için haliyle ilk olarak bakacağımız bariz bir tercih olacaktır. Bu nedenle gösterilebilecek snippet’leri belirlerken genellikle sayfa içeriğinin kullanıcının arama terimi ile en alakalı kısmını tercih ederiz. Fakat bazen, içeriğin kendisinin bir snippet oluşturabilmek için en iyi seçenek olmadığı durumlar da söz konusudur. Örneğin, bir kişi, yazdığı kitabı yayınlayabilecek bir yayın şirketi aradığında arama sonuçlarında bulunan en alakalı sayfalar sadece bu yayınevini tanıtan birkaç resim veya logo ve belki, hiçbiri bir snippet oluşturabilmek için işe yaramayan birkaç bağlantı (link) içeriyor olabilirler.
Sayfa içeriğinin bir arama sonucu snippet'i için yeterli miktarda metne sahip olmadığı durumlarda, mantıklı bir alternatif olarak meta açıklamaları (meta description) kullanılır. Bu nedenle meta açıklamaları, içeriği birkaç kelimeyle doğru ve kesin bir şekilde açıklayan kısa tanıtıcı yazılar olmalıdırlar.
Son olarak, bir sayfanın snippet oluşturulabilmesi için çok fazla metin içeriği olmadığında ve aynı zamanda meta açıklaması da bulunmadığı veya sayfayla ilgisiz, düşük kalitede olduğu durumlarda, bu kez de alternatifimiz, Açık Dizin Projesi olarak da bilinen
DMOZ
olmaktaydı. DMOZ snippet'leri genellikle web yöneticilerinin kendi meta açıklamalarında sağladıklarından daha yüksek kalitede veya sayfa içeriğinin sağladığından daha açıklayıcı olduğundan 10 yıldan uzun süredir snippet'ler için DMOZ'u kullanmaktaydık.
DMOZ projesi
artık kapandığı
için snippet oluştururken bu bilgileri kullanmayı durdurduk. Bu yüzden, sayfaya daha fazla içerik ekleme imkanı olmayan site sahiplerinin iyi meta açıklamaları sağlamaları çok daha önemli hale geldi.
İyi bir meta açıklamasının özellikleri nelerdir?
İyi meta açıklamaları, sayfanın içeriğini doğru bir şekilde açıklayan kısa tanıtıcı yazılardır. Bunlar, bir nevi kullanıcıları sayfanın tam olarak aradıkları şey olduğuna ikna eden bir reklam metni gibidir. Bu nedenle masaüstü ve mobil sayfalarınızın hem bir başlık (title) hem de bir meta açıklaması (meta description) içerdiğinden emin olun. Bu konuda daha fazla ipucu verebilmek için hazırladığımız
yardım merkezi makalemize
de göz atmanızı kesinlikle tavsiye ediyoruz.
Meta açıklamaları ile ilgili en yaygın sorunlar nelerdir?
Meta açıklamaları genellikle yalnızca arama motorları ve diğer yazılımlar tarafından görülebildiği için web yöneticileri bazen bunları unutarak tamamıyla boş bırakabilmektedirler. Ayrıca, aynı nedenle, aynı meta açıklamasının birden çok (ve bazen gerçekten çok sayıda) sayfada kullanılması da yaygın görülen bir durumdur. Diğer yandan, açıklamanın tamamen konuyla alakasız, düşük kaliteli ve doğrudan spam içerikli olması da görece yaygın bir durumdur. Bu sorunlar, kullanıcılarımızın arama deneyimini olumsuz etkilediğinden bu tür meta açıklamaları göz ardı etmeyi tercih ediyoruz.
Meta açıklamalar için bir karakter sınırı var mıdır?
Bir meta açıklamasının ne uzunlukta olabileceğiyle ilgili bir karakter sınırı yoktur, ancak arama sonucu snippet'leri gerektiğinde (genellikle ilgili ekran genişliğine sığdırabilmek için) bu açıklamayı kesip kısaltabilmektedir.
"NOODP" robot yönergesine
ne olacak?
DMOZ (ODP) kapandığı için buraya ait verileri kullanmayı bıraktığımızdan az önce bahsetmiştik ve dolayısıyla, NOODP yönergesi de bundan sonra aktif olmayacaktır.
Google'ın sayfa içeriklerini snippet olarak kullanmasını engelleyebilir miyim?
"nosnippet" robot yönergesini
belirterek Google'ın snippet oluşturmasını toplu bir şekilde engelleyebilirsiniz. Sayfa içeriklerinin snippet olarak kullanılmasını engellerken diğer kaynaklara izin vermenin ise herhangi bir yolu yoktur.
Her zaman olduğu gibi sorularınızı
Webmaster Forumu
aracılığı ile sorabilir veya bize
Twitter
'dan ulaşabilirsiniz!
Arama kalitesi ekibi adına yayınlayan: Fatih
Özkösemen
Not: Bu makale ilk olarak 2 Haziran 2017 tarihinde İngilizce Google Webmaster Bloğunda Gary Illyes tarafından
yayınlanmıştır
.
E-posta ile abone ol:
Hizmet sağlayıcı:
FeedBurner
RSS ile abone ol
Kayıtlar
Atom
Kayıtlar
Yorumlar
Atom
Yorumlar
Önceki Yayınlar
2020
Kas
Eyl
Ağu
Tem
Haz
May
Nis
Mar
Şub
2019
Kas
Eki
Eyl
2018
Tem
Şub
Oca
2017
Ara
Kas
Eyl
Ağu
Etiketler
amp
1
chrome
2
dizin
1
google analytics
1
google görseller
1
güvenlik
5
hız
2
kalite yönergeleri
3
kullanıcı deneyimi
4
mobil
3
search console
2
sıralama
2
tarama
1
yapısal veri
2
yardımcı araçlar
2
Türkçe Kaynaklar
Webmaster Portalı
Search Console Yardım Merkezi
YouTube Yayınları
Webmaster Forumu
İngilizce Kaynaklar
Google Developers for Search
Webmaster Portalı
Search Console Yardım Merkezi
YouTube Kanalı
Webmaster Forumu