Resmi Google Webmaster Bloğu
Google Arama Motoru hakkında resmi duyurular, Search Console ile ilgili tüm detaylar ve web sitesi sahiplerine öneriler.
Kullanıcılar için daha yüksek kaliteli içerik sağlama
7 Kasım 2017 Salı
Google’ın dünyadaki bilgileri düzenleme
misyonu
çerçevesinde, kullanıcılarımızı en yüksek kaliteye sahip içeriklere yönlendirmek istiyoruz. Bu ilke,
kalite ölçme yönergelerimizde
de örneklendirilmiştir. Kullanıcılara yarar sağlayan kaliteli içerikte en büyük pay profesyonel yayıncılara ait. Biz de onların başarısını teşvik etmek istiyoruz.
Söz konusu ekosistem, iki ana gelir kaynağıyla sürdürülmektedir: Reklamlar ve abonelikler. Aboneliklerin Arama'da etkili olması için hassas bir denge gerekir. Abonelik gerektiren içerikler genellikle ödeme duvarının arkasına gizlenir. Böylece abone olmayan kullanıcılar içeriğe erişemezler. Değerlendirmelerimiz, ödeme duvarının arkasındaki yüksek kaliteli içeriğe aşina olmayan kullanıcıların genellikle ücretsiz içerik sunan diğer sitelere yöneldiğini gösteriyor. Kullanıcı karşılaştığı içeriğin ne kadar değerli olduğunu bilmiyorsa, abone olmak için sebep bulması zor olmaktadır. Hatta, deneylerimiz kullanıcıların bir kısmının abonelik gerektiren sitelerden kaçındığını göstermiştir. Bu nedenle, sundukları içeriğin değerini kullanıcıların anlamaları için sitelerin, içeriklerinin bir kısmını ücretsiz örnek olarak sağlamaları son derece önemlidir.
Hem Google
web arama
hem de
Haberler
'e yönelik İlk Tıklama Ücretsiz (First Click Free - FCF) yaklaşımı, bu sorunu ele almak amacıyla tasarlanmıştı. Bu özellik, abonelik gerektiren içeriğe sahip yayıncıların kendilerini tanıtabilmeleri ve kullanıcılar tarafından keşfedilebilmeleri için fırsat sunarken, Google kullanıcılarına da söz konusu içeriği bulabilmeleri olanağı sunar. Geçtiğimiz yıl FCF'nin kullanıcı memnuniyeti ve yayıncılık ekosisteminin sürdürülebilirliği üzerindeki etkilerini araştırmak için yayıncılarla birlikte çalıştık. FCF'nin makul bir örnek sunma modeli olduğunu, ancak yayıncıların kendileri için en uygun örnek sunma stratejisini daha iyi belirleyebileceklerini keşfettik. Bu nedenle, FCF'yi Arama için bir zorunluluk olmaktan çıkarıyoruz ve yayıncıların güncellenmiş
web yöneticisi yönergelerini
ihlal etmemek koşuluyla farklı ücretsiz örnek sunma projelerini denemelerini destekliyoruz. Buna Esnek Örnekleme (Flexible Sampling) diyoruz.
FCF'yi oluşturmamızın arkasındaki asıl nedenlerden biri, Googlebot'a gönderilen içeriğin kullanıcılara sunulan içerikten farklı olduğu
gizleme (cloaking)
ile ilgili sorunları ele almaktı. Spam yapanlar genellikle arama motoruna ilginç içerik göstererek arama motorunu kandırmayı amaçlarlar. Örneğin, önce arama motoruna sağlıklı yemek tarifleri, ardından da kullanıcılara zayıflama haplarıyla ilgili teklif gösterirler. Bu “sağ gösterip sol vurma” planı, kullanıcılar umdukları içeriği göremedikleri için kötü bir kullanıcı deneyimine neden olur. Ödeme duvarı olan sitelere, yeni kullanıma sunulan
yapılandırılmış veri (structured data)
özelliğini uygulamaları kesinlikle önerilir. Zira aksi takdirde, ödeme duvarının bir çeşit gizleme olduğu düşünülerek sayfaların arama sonuçlarından kaldırılmasına neden olabilir.
Araştırmalarımıza dayanarak, esnek örnekleme uygulanmasına ilişkin
en iyi pratikleri
ayrıntılarıyla hazırladık. Örnekleme ile ilgili iki yöntem öneriyoruz:
Ölçme yöntemi (metering)
, kullanıcılara okuyabilecekleri ücretsiz makaleler için bir kota koyar, ödeme duvarları bundan sonra görünmeye başlar.
Tanıtım girişi (lead-in)
yöntemi ise, bir makalenin içeriğini tam olarak göstermeden bir kısmını kullanıcıya sunar.
Ölçme yöntemi (metering) konusunda, günlükten ziyade aylık ölçmenin daha fazla esneklik ve test için daha güvenli bir ortam sağlayacağına inanıyoruz. 10 tane aylık örnekte bir tam sayı değerinden diğerine geçişin kullanıcı açısından etkisi, 3 tane günlük örnekte olduğundan daha azdır. Yayıncılar ve kitleleri farklı olduğu için ücretsiz örnekleme açısından tüm yayıncılara uyan tek bir değer yoktur. Ancak, yeni potansiyel abonelere iyi bir kullanıcı deneyimi sağlamak üzere yayıncıların Google arama kullanıcılarına ayda 10 ücretsiz tıklama hakkı sunarak başlamalarını öneririz. Yayıncılar daha sonra denemeler yaparak işletmeleri açısından keşif ile dönüşüm arasındaki en uygun dengeyi optimize etmelidir.
Tanıtım girişi yöntemi (lead-in) genellikle içeriğin bir kısmı kesilerek uygulanır. Örneğin, makalenin ilk birkaç cümlesini veya 50-100 kelimesini göstermek gibi. Tanıtım girişi yöntemi, kullanıcıların içeriğin ne kadar değerli olabileceği konusunda fikir edinmelerine olanak tanır. İçeriği tamamen engellenmiş bir sayfaya kıyasla tanıtım girişi yöntemi, kullanıcılara açık bir şekilde daha fazla fayda ve katma değer sağlar.
Bu değişiklik ücretli içerik ekosisteminin büyümesine olanak tanıdığı, sonuç olarak da kullanıcılara yarar sağladığı için bizi heyecanlandırmaktadır. Kullanıcılara daha yüksek kaliteli içerik sunmak için sabırsızlanıyoruz!
Gönderen: Cody Kwok, Principal Engineer
E-posta ile abone ol:
Hizmet sağlayıcı:
FeedBurner
RSS ile abone ol
Kayıtlar
Atom
Kayıtlar
Yorumlar
Atom
Yorumlar
Önceki Yayınlar
2020
Kas
Eyl
Ağu
Tem
Haz
May
Nis
Mar
Şub
2019
Kas
Eki
Eyl
2018
Tem
Şub
Oca
2017
Ara
Kas
Eyl
Ağu
Etiketler
amp
1
chrome
2
dizin
1
google analytics
1
google görseller
1
güvenlik
5
hız
2
kalite yönergeleri
3
kullanıcı deneyimi
4
mobil
3
search console
2
sıralama
2
tarama
1
yapısal veri
2
yardımcı araçlar
2
Türkçe Kaynaklar
Webmaster Portalı
Search Console Yardım Merkezi
YouTube Yayınları
Webmaster Forumu
İngilizce Kaynaklar
Google Developers for Search
Webmaster Portalı
Search Console Yardım Merkezi
YouTube Kanalı
Webmaster Forumu